Choď na obsah Choď na menu

Plyn, ...

 

  • Americké lodě schválně nechtějí vyložit zkapalněný plyn v Evropě, čekají na další zvýšení cen

  • dec2021 Ak nebudú žiadne sankcie proti „Severnému prúdu-2“, Ukrajina príde o dovoz plynu z EÚ – Kobolev

    „Tento krok vlastne odstránil Ukrajinu z plynovej ihly. Mnohí experti a proruskí fanúšikovia tvrdia, že v Európe nakupujeme ruský plyn drahšie — to nie je pravda. Plyn sme nakúpili lacnejšie, ako nám ponúkali Rusi,“ povedal bývalý šéf Naftogazu. .... 

    "Pretože po určitých úspešných akciách Rusov, ktoré súviseli v prvom rade so zrušením sankcií na Nord Stream-2, sa im podarilo spustiť aj Turecký prúd." A začali sme postupne strácať zdroje z Európy,“ vysvetlil.  .....

    „Ak Ukrajina prestane čerpať plyn z Maďarska, fyzický tok bude nulový. To znamená, že sme stratili značnú časť našej importnej bilancie z Európy,“ povedal bývalý šéf Naftogazu.  ....

    „Jednoduchý matematický výpočet našej schopnosti dovážať plyn, ktorá nám zostáva, naznačuje, že najmä pri prázdnom podzemí, s ktorým Ukrajina vyjde budúci rok po zimnej sezóne, je načerpanie dostatočného množstva plynu matematicky veľmi náročné, resp. možno teoreticky nemožné,“ naznačil bývalý predseda predstavenstva Naftogazu.

    Ak sa tak podľa neho stane, „všetka nezávislosť a integrácia do Európy sa opäť stane závislou od Ruskej federácie“.

    Kobolev tiež povedal, že od budúceho roka, ak sa neuplatnia sankcie alebo iné opatrenia medzinárodnej diplomacie, sa Rusi pokúsia spustiť Nord Stream-2.

    "To ešte viac skomplikuje našu schopnosť dovážať plyn z EÚ," dodal.

     
  • jul2022   Tok plynu do Európy bude pokračovať Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že zemný plyn bude od dnešného večera (v stredu) naďalej prúdiť do Nemecka a Európy cez „Severný prúd 1“, ktorý je v oprave.

    Putin uviedol, že ruský energetický gigant Gazprom si doteraz plnil svoje povinnosti, povedal: "Gazprom bude odteraz pokračovať v plnení svojich povinností." „ Severný prúd 1zemný plyn medzi Ruskom a NemeckomNapriek pripravovanej oprave bolo tiež oznámené, že včera (utorok) medzi 14.00-17.00 pretieklo do Nemecka 50-tisíc kilowatthodín zemného plynu. Putin, ktorý tiež pohrozil, že množstvo plynu, ktoré sa má poslať, sa výrazne zníži, ak sa im nevrátia turbíny opravené v Kanade, uviedol, že v takom prípade sa bude posielať iba 30 miliónov metrov kubických plynu denne cez ' Severný prúd 1', hoci má ku koncu júla kapacitu 167 miliónov metrov kubických. Putin tiež dal pozitívne signály pre plynovod „Severný prúd 2“, ktorého výstavba bola dokončená kvôli vojne, ktorú začalo Rusko na Ukrajine, ale ktorého otvorenie bolo zrušené kvôli sankciám. "Máme inú cestu. Ide o Nord Stream 2. Vieme ho uviesť do prevádzky aj my,“ povedal.
    Ruský prezident Vladimir Putin , ktorý tvrdil, že Západ plánuje znížiť ceny nákupom menšieho množstva ropy z Ruska v rámci sankcií, povedal : „Počujeme, že sa robia bláznivé plány, ako je zníženie objemu ropy, ktorá sa má nakupovať z Ruska. a obmedzovanie cien. Obmedzenie cien ruskej ropy destabilizuje svetový trh metra,“ varoval.

    HĽADANIE NOVÝCH ZDROJOV ENERGIE
    Opozičné strany v Nemecku upozornili na skutočnosť, že krajinu čaká vážna energetická kríza v dôsledku napätia s Ruskom a uvalených sankcií, a vyzvali vládu, aby bez plytvania časom hľadala nové zdroje energie. Niektorí politici z opozičnej strany pripomenuli, že nie je možné aktivovať zemný plyn, ktorý bude nakupovať v Nemecku v rámci zmlúv uzavretých so Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi a Katarom koaličnou vládou v zložení SPD, Zelení. a FDP navrhli pokračovať vo výrobe v jadrovej elektrárni. Pred zimnými mesiacmi tiež požadovali zavedenie nových zdrojov energie s tým, že „Putinovi sa nedá veriť“.
    90 % zemného plynu spotrebovaného v Nemecku sa dováža zo zahraničia. Kým Rusko je s 38,2 percentami na prvom mieste, Nórsku berie 34,8 percenta a Holandsku 22,4 percenta. Nemecko vlani doviezlo z Ruska 19,2 milióna ton ropy. Zároveň sa 50 percent uhlia spotrebovaného v krajine dováža z Ruska.

     

     

  • 2. septembra 2022  Čína predáva ruský plyn do Európy: Takto sa porušuje takzvané embargo

    Ukrajinsko-ruská vojna narušila globálnu energetickú rovnicu. Čínske energetické spoločnosti začali s vysokým ziskom predávať LNG (Liquefied Natural Gas) nakúpený od Rusov do európskych krajín. Tak bolo, aj keď nepriamo, porušené „takzvané“ embargo. Podľa čínskych colných údajov za júl sa za prvých šesť mesiacov roka doviezlo z Ruska 2,35 milióna ton LNG.

 

jun-2022-plyv-z-usa-vs-rusky.jpg

„Dodatečný zisk Norska z ropy a plynu přesáhne sto miliard eur,“ prohlásil Morawiecki během nedělního setkání s polskou mládeží.„Drazí norští přátelé, to není fér,“ dodal. Norsko by se podle něj mělo „okamžitě podělit“ o své zisky z prodeje ropy a plynu a zhodnotit příjem dodatečných zisků z energetických zdrojů vzhledem k jejich rostoucím cenám.Tato prohlášení Morawieckého vyvolala u řady polských politiků ironii.„Přemýšlel jsem o tom, jak chce Morawiecki během krize financovat všechny výdaje, které plánoval. Záhada je odhalena. Měli bychom napsat našim norským přátelům, aby se s námi o své přebytečné příjmy podělili,“ ironizuje zástupce téže strany Sławomir Mentzen.Plynové zákulisíOd 11. května Ukrajina zastavila příjem plynu pro tranzit přes GIS Sochranovka s odkazem na skutečnost, že je pod kontrolou ruských sil (na území LLR).
 
 
  • Ak ruský plyn prestane prúdiť, opatrenia na nahradenie dodávok nebudú stačiť. Európska únia bude musieť obmedziť dopyt, čo bude znamenať zložité a nákladné rozhodnutia.   

  • 18.5.2022 Plyn: obávaná pasca nastražená Putinom Aj keď Európa začne znižovať dovoz ruského plynu, prudko rastúce ceny zaistia Moskve rekordné príjmy na financovanie vojny na Ukrajine. Európania sa vyhrážaním embarga bez toho, aby podnikli kroky, dostali do špirály, ktorej veľkým víťazom je Putin. Aspoň doteraz.
  • 4.5.  Ceny energií v Európe vyskočili, pretože EÚ navrhuje zákaz ruskej ropy     * Ceny zemného plynu, elektriny a uhlia vzrástli o viac ako 4 %          *UBS vidí ďalšie prerušenia tokov ruského plynu do Európy Európske ceny energií sa zvýšili po tom, čo Európska únia tento rok navrhla postupné vyradenie ruskej ropy, čo by mohlo zvýšiť dopyt po zemnom plyne a uhlí. Ceny plynu, elektriny a uhlia vyskočili o viac ako 4 % a predĺžili sa
  • 4.5.Ale účty vzrostly ze 700 GBP na přibližně 2 000 GBP v dubnu, když byl strop zvýšen . Očekává se, že po opětovném zvýšení stropu letos na podzim dosáhnou přibližně 3 000 liber.
  • 4.5. Benchmark futures na plyn s dodáním příští měsíc uzavřely o 4,4 % výše na 103,82 eur za megawatthodinu, zatímco ekvivalentní kontrakt ve Spojeném království vzrostl o 1,9 %. Uhlí vzrostlo o 7,6 % a německá energie pro příští rok, evropský benchmark, posílila o 5,1 % na nejvyšší úroveň v tomto roce.
     
  • Západ chce získať ruské zdroje zadarmo 2.5.2022    „Rusko vyhráva energetickú vojnu,“ konštatuje s bolesťou americký časopis „Time“.

    No naozaj. Už desať európskych krajín sa podľa agentúry „Bloomberg“ dohodlo na nákupe ruského plynu za ruble. Obchod s uhľovodíkmi s Indiou a Čínou sa presúva na jüan. A „disidentom“ Poľsku a Bulharsku „Gazprom“ práve zavrel ventil.

    Toto rozhodnutie bolo absolútne opodstatnené. Obe krajiny odmietli nakupovať plyn za ruble. Poľsko tiež nepretržite dodáva zbrane Ukrajine a pripravuje sa vstúpiť na jej územie so svojou armádou.

    Ak by boli tieto krajiny aspoň trochu suverénne, tak by sa, samozrejme, nesprávali štýlom „demencia a odvaha“. Poľsko dostáva 55% plynu z Ruska, Bulharsko – 90%. No v skutočnosti to nie sú štáty, ale americké protektoráty. Naprílad Bulharsko, dokonca aj na úsvite svojej samostatnej existencie, malo priamo zakázané postaviť jadrovú elektráreň Belene spolu s Rusmi. Teraz zámorskí kurátori opäť pritlačili. No obyvateľstvo bude sedieť, mrznúť, rozmýšľať, možno aj niečo pochopí.

    „Ale toto (rozhodnutie „Gazpromu“) vystrašilo zvyšok Európy,“ smúti „Time“. EÚ sa už mesiac a pol háda, ako by sa dalo jednoducho uvaliť na Rusko ropné a plynové embargo, no pritom nezomrieť od zimy a hladu. Po rozhodnutí „Gazpromu“ sa spory rozhoreli ešte viac. „Medzi súdruhmi nie je zhoda.“ ......viac tu

  • Ceny plynu .... Xaver s hosty - Ivan Noveský a Vladimír Štěpán                                 

  • O tom, jak Finsko hrdinně odmítlo zaplatit Rusku za plyn v rublech  Tahle  šaráda mi nedala. Až jsem  si vzpomněl na jednu  poznámku mého syna, když onehdá byla  řeč  o burze. Konkrétně o německém energetickém gigantu Uniper!  Totiž, že  ji  před  časem ovládli .. no schválně , hádejte kdo? Pokud je  vaše odpověď  – Finové, hádáte  správně: Dovolím si citovat z oficiálních webovek Uniperu: ...

    Tak takhle  vypadá  akcionářská  struktura  Uniperu!!!  Ovládají ho z více než 3/4 Finové!!  Konkrétně  společnost Fortum Oyj: takže  jasný pokyn, prozkoumat co a kdo je  ta  finská společnost. ....*

     
  • Španielsko čelí možným problémom s dodávkami plynu pre spor Alžírska s Marokom. 28.4.2022

  • Xaver s hosty: Ivan Noveský a Vladimír Štěpán  Cena energií v ČR, nejdražší elektřina na světě a nebezpečí změn v distribuci plynu, nejen o tom jsme hovořili s našimi hosty.                              

  • Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vydal predbežné ceny energií na budúci rok: Účet za plyn spôsobí Slovákom cenový šok *

  • video - Telegraf cituje Putina: "Západ plyn zdraží, RF zlevní, pro sebe" | Překlad

  • Príjmy z ruskej ropy vzrástli tento rok o 50 % napriek bojkotu, tvrdí IEA - Moskva zarába každý mesiac na predaji ropy asi 20 miliárd dolárov - Straty dodávok sa môžu ešte strojnásobiť, keď začnú platiť nové embargá    Príjmy z ropy v Rusku tento rok vzrástli o 50 %, aj keď obchodné obmedzenia po invázii na Ukrajinu podnietili mnohé rafinérie, aby sa vyhýbali jej dodávkam, uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu. Moskva zarobila v roku 2022 každý mesiac zhruba 20 miliárd dolárov z kombinovaného predaja ropy a produktov v objeme asi 8 miliónov barelov denne, uviedla IEA so sídlom v Paríži vo svojej mesačnej správe o trhu. Ruské dodávky naďalej prúdia, aj keď sa Európska únia blíži k zákazu dovozu a medzinárodné ropné spoločnosti ako Shell Plc a TotalEnergies SE sa zaviazali zastaviť nákupy. Ázia zostala vášnivým zákazníkom, pričom Čína a India vyzdvihujú náklad, ktorý sa už v Európe nechce.

  • The Wall Street Journal  - Západní země kupují ruskou ropu a tají její původ
    Vývoz ruské ropy do EU vzrostl v dubnu na 1,6 milionu barelů denně z 1,3 milionu barelů denně v březnu.
    Nyní je jedním z nejpopulárnějších způsobů doručení lodi označení jako "místo určení neznámé".

    Rusko v posledných týždňoch zvýšilo dodávky ropy kľúčovým zákazníkom, čím poprelo svoj status vyvrheľov na svetových energetických trhoch . Jeden čoraz obľúbenejší spôsob dodávky: tankery označené ako „destinácia neznáma“.

    Vývoz ropy z ruských prístavov smerujúcich do členských štátov Európskej únie, ktoré boli historicky najväčšími nákupcami ruskej ropy, vzrástol v apríli zatiaľ v priemere na 1,6 milióna barelov denne, uvádza TankerTrackers.com. Vývoz klesol v marci po invázii na Ukrajinu na 1,3 milióna denne . Podobné údaje od spoločnosti Kpler, ďalšieho poskytovateľa údajov o komoditách, ukázali, že toky vzrástli v apríli na 1,3 milióna denne z 1 milióna v polovici marca.

  • USA zvyšují dovoz ruské ropy o více než 40% a ruší některé sankce proti Rusku .... USA zvyšují dovoz ropy z Ruska a prosazují své zájmy v ukrajinské krizi na úkor Evropanů   Od samého počátku války na Ukrajině bylo jasné, že tím, kdo má válku odnést především, je Evropa, tedy konkrétně státy EU, coby hlavní testovací pole Velkého resetu. Vydělat by naopak měly USA, Rusko i Čína. Poslušný vazal EU a premiéři jednotlivých protektorátů se samozřejmě oddaně klaní svému páníčkovi za mořem a konají vše, co si přeje.

    Takže namísto ruského – přesně podle notiček zeleného údělu  ekologického – plynu budou státy EU nakupovat předražený a silně neekologický plyn břidlicový z USA.  Deep state si učurává smíchy, jak geniálně ty evropské tupouny opět vypekl.
  • Ukrajina od 1. apríla zvyšuje clá za prepravu ropy cez hlavný ropovod Družba cez svoje územie o tretinu, vyplýva z údajov na stránke ruskej spoločnosti Transnefť. Od 1. apríla 2022 sa tarifa za prečerpávanie cez ukrajinský úsek ropovodu v smere na Slovensko a Maďarsko zvyšuje na 11,5 € za tonu, pričom od 1. februára minulého roka bola podľa materiálov Transneftu stanovená na €. 8,6 na tonu ropy. O tretinu sa tak zvýši tarifa za tranzit ropy cez územie Ukrajiny. Transnefť v januári informovala, že preprava ropy v roku 2022 cez Družbu na Slovensko je plánovaná na úrovni 5,9 milióna ton (nárast o 13,5 % oproti minulému roku), do Českej republiky - 3,8 milióna ton (nárast o 12 %). , do Maďarska - 3,5 milióna ton (nárast o 3 %). *
  • 6/2021 Bratislavskom prístave a akoukoľvek podporou novej fosílnej infraštruktúry. Aktivistky a aktivisti z organizácii Priatelia Zeme-CEPA, Z lavíc do ulíc, Bod obratu, Znepokojené matky, Extinction Rebellion (XR) a Greenpeace Slovensko dnes pred prejednávaním Stratégie rozvoja verejného prístavu Bratislava symbolicky vyjadrili nesúhlas s výstavbou terminálu na skvapalnený plyn v Bratislavskom prístave.
  • Je rozhodnuté, ideme do LNG, aj keď to nebude lacné   Na najväčšom trhu s plynom sa chystá veľká zmena, LNG tankery namiesto plynovodov. Kto na tom zarobí, koľko stojí tanker či terminál a čo to znamená pre spotrebiteľa?

    Bolo prijaté rozhodnutie, že dodávky z Ruska sa budú postupne nahrádzať. Pre trh s LNG je to obrovská výzva. Európa (bez Turecka) v roku 2021 importovala približne 155 miliárd kubických metrov ruského plynu. Z toho bolo 142 dodaných plynovodom a 14 vo forme LNG loďou.  Ak by chcela Európa nahradiť všetky dodávky z Ruska, ktoré idú cez plynovod, potrebovala by viac ako 200 miliónov ton LNG.

    Krátkodobý plán hovorí o tom, že budú nahradené približne dve tretiny ruských importov ešte počas tohto roka, teda 100 miliárd kubických, čo je stále viac ako 150 miliónov ton LNG. To je 40 percent objemu dnešného trhu s LNG, pričom na dosiahnutie tohto objemu by sa musel import LNG do Európy strojnásobiť.

 

graf-cena-plynu.jpg

 

  • VEREJNÁ VÝZVA PROTI VÝSTAVBE LNG TERMINÁLU V BRATISLAVE  Akákoľvek nová fosílna infraštruktúra je nezlúčiteľná s cieľmi Parížskej dohody a uhlíkovej neutrality, zabraňuje riešeniam klimatickej krízy a povoliť ju je nezodpovedné voči budúcim generáciám. LNG terminál je jednoducho rizikovou a neprípustnou investíciou, ktorá by Slovensko pripútala k fosílnym palivám na ďalšie desiatky rokov. ... 

Spoluorganizátori verejnej výzvy: Juraj Melichár, Priatelia Zeme - Cepa    Lucia Szabová, Znepokojené matky  Katarína Slováková, Z lavíc do ulíc

  • mar22 Hlavný ruský plynovod zastavil dodávky plynu do Európy Dodávky plynu z Ruska do Nemecka na západ cez plynovod Jamal-Európa sa vo štvrtok zastavili, hoci objednávky podľa prevádzkovateľa plynovodu Gascade zostali: Gazprom vo štvrtok uviedol, že plyn do Európy dodáva cez Ukrajinu v súlade s dopytom spotrebiteľov. A tieto požiadavky sú vysoké a dodávky museli byť dokonca zvýšené. Pripomeňme, že v decembri prešla nemecko-poľská časť plynovodu do reverzného režimu - východným smerom, keď kupujúci v Poľsku využili zásoby z Nemecka namiesto toho, aby nakupovali viac ruského plynu na spotovom trhu, kde ceny zaznamenali rekordné výšky takmer každý deň. Západné médiá vtedy obvinili ruský „Gazprom“ z úmyselného znižovania dodávok do Európy. Rusko pokrýva takmer 40 % európskeho dopytu po plyne a trasa Jamal – Európa predstavuje takmer 15 % dodávok krajiny na západ.
Hlavný ruský plynovod zastavil dodávky plynu do Európy
Читайте больше на https://www-pravda-ru.translate.goog/news/economics/1687638-postavki_gaza_iz_rossii/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=wapp
  • 4,3,2022 Trhy na celom svete sa za posledný týždeň divoko otočili kvôli obavám o to, ako vysoké ceny ropy, pšenice a iných komodít vyprodukovaných v regióne stúpnu v dôsledku ruskej invázie, čo rozdúcha už aj tak vysokú svetovú infláciu

 

 

  • Prof. Stanek - energetická politika                                                                               

  • Co sa stane s Europou po covide Depopulacia                                                                             

 

 

 

Príspevky