Choď na obsah Choď na menu

Slovensko Polsko - plyn

 

polsko-slovensko-plynovod.png

  • *  *      *  * 
  • 8/2022  Polsko a Slovensko spojil plynovod, má zvýšit energetickou bezpečnost

  • 2022  Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík v piatok v Bratislave oznámil, že nové nákupy plynu z Nórska pokryjú 32 percent. Spotreba tejto suroviny na Slovensku. Ďalšie kontrakty na dodávky skvapalneného plynu prepravovaného loďou do európskych prístavov a následne na Slovensko zabezpečia dodatočných 34 percent spotreby. Spolu 66 percent do konca roka 2023. Plyn spotrebovaný na Slovensku bude pochádzať z krajín mimo Ruska.
     
    Eduard Heger tiež uviedol, že plynové prepojenie medzi Poľskom a Slovenskom umožní prepravu plynu prichádzajúceho v skvapalnenej forme (LNG) do poľských prístavov. Vo štvrtok bol celý plynovod uvedený do pracovného tlaku a od piatku Eustream vykonáva takzvaný Prvý test všetkých zariadení.
     
  • Nórsky plyn aj LNG. Štátny SPP znižuje závislosť na dodávkach od Gazpromu

    Spoločnosť SPP uzavrela diverzifikačný kontrakt na nákup plynu z ťažobného poľa v Severnom mori. Vďaka tomu a ďalším dodávkach LNG dokáže štátny obchodník pokryť približne 65 % spotreby plynu svojich zákazníkov do konca roka 2023.

    V prípade, že by ruský gigant Gazprom zastavil dodávky, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má pre svojich zákazníkov do konca roka 2023 zabezpečené takmer dve tretiny ročnej spotreby zemného plynu z alternatívnych zdrojov. V piatok (27. mája 2022) o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

    Plyn zo Severného mora a ďalšie dodávky LNG Spoločnosť SPP vo štvrtok (26. mája 2022) podpísala kontrakt na dodávky nórskeho zemného plynu do konca roka 2023, ktorý by mal pokryť približne 32 % ročnej spotreby. „Tento nórsky plyn bude prichádzať na Slovensko potrubím,“ spresnil Sulík. Ďalších 34 % spotreby plynu nakúpi spoločnosť SPP prostredníctvom skvapalneného zemného plynu (LNG).

    „Máme zabezpečené prečerpávanie LNG z lodí na troch alebo až štyroch miestach v Chorvátsku, ktoré je najbližšie, ale aj v Taliansku, Belgicku a taktiež v Anglicku, ktoré je plynovodom spojené s kontinentálnou Európou,“ informoval minister. „Je tu dostatok pripravených kapacít na to, aby spoločnosť SPP vedela mesačne prečerpať jednu až dve lode,“ 
  • Bratislava 24. mája 2022 – Spoločnosť SPP uzavrela kontrakt na dodávku zemného plynu zo severnej Európy, ktorý začne čerpať v júni. Dodávky by mali pokryť približne tretinu spotreby zákazníkov SPP. Informáciu priniesla televízia Markíza.

    Plyn podľa nej dodajú spoločnosti, ktoré ho ťažia na dne Severného mora a prepravia ho na Slovensko severomorskými plynovodmi cez Nemecko, ako aj novým plynovodom Baltic Pipe a následne cez Poľsko.

    „Môžem potvrdiť, že SPP uzavrel diverzifikačný kontrakt na nákup nórskeho plynu z ťažobného poľa v Severnom mori. Tieto dodávky dokážu pokryť približne tretinu spotreby našich zákazníkov,“ uviedol hovorca spoločnosti SPP Ondrej Šebesta.

    SPP v poslednom období podnikol viaceré kroky smerujúce k diverzifikácii dodávok zemného plynu na Slovensko a k zvýšeniu energetickej bezpečnosti krajiny. Spoločnosť vo februári prvýkrát uzavrela zmluvu na nákup skvapalneného zemného plynu v objeme 80 miliónov m3, ktorého zásielka dorazila do terminálu na chorvátskom ostrove Krk.

    Ďalšia zásielka LNG (93 miliónov m3), ktorú SPP kúpil, pochádzala z amerického terminálu Corpus Christi a tanker ju 1. mája dopravil opäť do terminálu na Krku. Bola špecifická tým, že časť z nakúpeného objemu LNG, približne 5 miliónov m3, SPP poskytol svojej dcérskej spoločnosti SPP CZ, a.s., ktorá je dodávateľom energií v Českej republike. Išlo tak o vôbec prvú fyzickú dodávku LNG pre český trh, ktorú zabezpečil práve SPP.

     
  • Nórsko plánuje udržať súčasnú vysokú úroveň produkcie plynu do konca tohto desaťročia

 

 

  • Kyjev - Tanker naložený LNG z USA, ktorého plyn je v konečnom dôsledku určený pre Ukrajinu, dorazil do poľského terminálu LNG vo Swinoujscie, informovalo v stredu americké veľvyslanectvo v Kyjeve.

 

  • Nórsko a rôzne nemenované krajiny budú dodávať skvapalnený zemný plyn (LNG), aby pomohli zabezpečiť drastické zníženie závislosti Slovenska od dovozu ruského plynu, oznámil v piatok najväčší dodávateľ plynu v krajine SPP. ...

Slovensko si na osamostatnenie vyhradilo kapacitu vo viacerých európskych LNG termináloch a plyn bude dovážať z Nórska plynovodom, uviedol Sulík. Zatiaľ čo nešpecifikoval, odkiaľ sa bude LNG dovážať, hovorca jeho strany SaS uviedol, že došlo k dohode s „rôznymi“ dodávateľmi.

Sulík tiež poukázal na to, že plyn z Nórska nie je drahší ako plyn od Gazpromu napriek cenám v závislosti od trhových trendov. ...

  • 2016  Lacný americký bridlicový plyn prichádza do Nórska - a Európy - prvýkrát v stredu ráno. Petrochemická spoločnosť INEOS bude dostávať týždenné dodávky do ich závodu v Rafnes v Bamble. Napriek tomu, že Nórsko má policu plnú plynu, INEOS sa rozhodol nakupovať etánový plyn z USA, ťažený z bridlicového plynu. INEOS si za svoj prvý prístav v Európe vybral Nórsko, kde spoločnosť v posledných rokoch vybudovala vhodné zásobníky plynu.
  • Prosiaca Európa: prechod z lacného ruského plynu na drahý americký LNG Krok EÚ výrazne znížiť dovoz ruského plynu spôsobí, že Európa bude závislá od oveľa drahšieho amerického skvapalneného zemného plynu Závislosť Európy od ruského zemného plynu je pre politikov Európskej únie (EÚ) už desaťročia spornou otázkou. V priebehu rokov boli navrhnuté desiatky politík na diverzifikáciu dodávok plynu na kontinente alebo na prechod na zelené zdroje energie, aby sa minimalizovala závislosť od ruského plynu......
  • 2014    Podľa novej správy EÚ zníži dovoz plynu z Ruska a posilní spoluprácu s Nórskom. Práve nová strategická správa Európskeho parlamentu uvádza, že EÚ zníži dovoz plynu z neistého Ruska a skôr zvýši dovoz z Nórska. Toto napísal Dagens Næringsliv. - Toto je naozaj dobrá správa pre Nórsko, hovorí pre noviny riaditeľ spoločnosti Norsk Oil and Gas Erling Kvadsheim. - Diskusia okolo klimatických cieľov EÚ viedla k všeobecnému opačnému názoru, takže to môže byť pre mnohých prekvapením. Ale pre nás to len potvrdzuje to, čo už dávno vieme, hovorí. Európsky parlament v správe uvádza, že Rusko už nemožno považovať za spoľahlivého partnera, keďže krajina spochybňuje legislatívu EÚ a WTO a využíva dodávky energie na politické účely.
  • Nórsky plyn do EÚ, prečo preboha? Princípy by sa mali testovať číslami na tabuľke. Pravda nie je vždy prvá vec, ktorú uvidíte. Aká je skutočná potreba nórskeho plynu do EÚ v roku 2030 a do roku 2040?. Pokračovaním súčasnej nórskej produkcie plynu až do roku 2030 prispejeme k tomu, že EÚ sa vyhne vypúšťaniu 200 miliónov ton CO2 ročne. To je štvornásobok súčasných emisií Nórska. Tu je výpočet.
  • V júli 2018 sa vtedajší predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dohodol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas návštevy Bieleho domu. "Dnes sme sa dohodli na posilnení našej strategickej spolupráce v oblasti energetiky," vyhlásili. "EÚ bude dovážať viac skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov, aby diverzifikovala svoje dodávky energie." 1Už vtedy nebolo tajomstvom, že severoamerickí producenti plynu hľadajú nových zákazníkov a že EÚ, najväčší svetový importér, je ideálnym zákazníkom.

  • 2019   Świnoujście vydláždil Poľsku cestu pre prepravu metánu, ktorý neustále prichádza z celého sveta – väčšinou zo Spojených štátov a Kataru.